Newsletter

Stiri & Comunicate de presa

02 dec 2021, ora 16:13
REHVA Expert Talk „Renovare energetică profundă cu noul EPBD"   Stimați [...]
02 dec 2021, ora 16:07
ÎNREGISTRAȚI-VĂ LA REHVA KNOWLEDGE HUB   și obțineți acces la eGuidebooks, [...]
12 noi 2021, ora 14:50
  PROGRAMUL ENERG+ Respectă noua Metodologie de calcul Mc001 [...]
04 noi 2021, ora 15:35
EU BIM for Building Renovation Competition - 21 Februarie 2022 (data limită [...]
20 oct 2020, ora 11:55
S-a lansat Smart Cities of Romania CLUSTER! În calitate de ORGANIZATOR, SCoR CLUSTER vă [...]
05 noi 2019, ora 14:52
Puteti descarca articolele prezentate in cadrul Conferintei a 54-a de Instalatii, Sinaia 2019 
24 oct 2019, ora 17:03
  Mai multe informatii aici: www.ish.messefrankfurt.com
06 dec 2017, ora 12:41
Cel mai frumos elogiu: „Ingineria reprezintă o mare profesie. Există in ea satisfacţia [...]
25 oct 2017, ora 09:59
Scurte descrieri ale companiilor prezente puteti gasi aici. Daca sunteti interesati sa va [...]
10 oct 2017, ora 11:52
Stimați membri AIIR, Avem deosebita plăcere să vă invităm la: Seminarul tehnic HILTI [...]

Conferinte

  • EURO-Constructii
  • RCEPB
  • MCE

Produse inovante

  • Panouri solare
  • E.E.B.C. - Servicii intregrate de instalatii

Istoric

‹ Inapoi la Istoric

Amintiri


Povestea pe larg a Revistei de Instalații

spusă de

Prof.onor.dr.ing. DHC Liviu DUMITRESCU

 

În anul 1978 discutând cu Directorul General al ICCPDC, ing. Valeriu Cristescu despre Revista Construcții, am aflat că în luna iulie revista ajunsese abia la numărul 3 din acel an. "De ce este o așa de mare întârziere în apariția revistei?", am întrebat. "Domnule Dumitrescu" (evitam între noi apelativul de tovarășe) mi-a răspuns Domnul Director General Valeriu Cristescu, cea mai mare greutate în apariția unei reviste tehnice este aceea de a obține articole de specialitate, care să prezinte interes. Mă bazez în special pe cercetătorii de la INCERC, dar și de la ei obțin articole cu mare dificultate. "Dați-mi un număr de revistă să vă arăt că pentru instalații pot obține câte articole am nevoie." "Sunt de acord să vă dau numărul 9 al Revistei Construcții ca să-l faceți cu caracter experimental și dacă dovediți că puteți face un număr de calitate, vă ofer patru numere pe an, câte unul pe fiecare trimestru."


Şi astfel a apărut primul număr experimental de instalaţii în cadrul Revistei Construcţii, numărul 9/1978. Începând cu anul 1979, în cadrul Revistei Construcţii a apărut trimestrial – Număr Special de Instalații. M-am uitat la Colectivul de lucru pentru numărul special de instalații și nu pot să nu-i menționez pe: Dr.ing. Liviu Dumitrescu, redactor responsabil, Ing. Victor Voinescu, redactor responsabil adjunct, Ing. Alexandru Cimpoia, Şef.lucr.ing. Gheorghe Dută, Conf.dr.ing. Constantin Ionescu, Prof.dr.ing. Nicolae Niculescu, Ing. Achile Petrescu….. Am recitit cu o deosebită plăcere câteva din articolele publicate în urmă cu 41 de ani și pot afirma că erau articole de calitate și foarte actuale și astăzi. Se publicau articole privind realizări importante în domeniul instalațiilor, lucrări de studiu și cercetare, apariția de noi prescripții tehnice, conferințele de instalaţii care în anul 1979 au ajuns la a XIII-a ediţie și alte realizari din domeniu. 


În anul 1982, pe la jumătatea anului, am fost anunțat de un funcționar de la CNST, că din partea CC-PCR, au primit dispoziția să reducă numărul revistelor tehnice la jumătate și că a fost scos din publicații Numarul Special de Instalații al Revistei Construcții. Am apelat la ministrul Mihai Florescu și la ministrul secretar de stat Gheorghe Cioară, care mi-au raspuns că ei nu răspund de apariția revistelor, dar îmi pot face intrarea la ministrul de la CNST Teoreanu. În loc să primesc un sprijin de la ministrul Teoreanu, mi-a facut teoria că el personal fiind specialist în materiale ceramice nu simte nevoia unei reviste de materiale ceramice, Revista Materiale de Construcții fiind suficientă pentru a trata și materialele ceramice.


Mi-am jurat în barbă că voi scoate o revistă de instalaţii cu orice preţ.

 

M-am întâlnit cu dir. general Valeriu CRISTESCU și l-am convins din nou să-mi dea 4 numere din Revista Construcții și astfel a apărut CONSTRUCȚII NUMAR SPECIAL INSTALAȚII ÎN CONSTRUCȚII. Lucrurile au mers foarte bine până în anul 1993, când redacţia revistei m-a anunțat că nu mai au fonduri și nu mai pot scoate revista. Am dat sfară în ţara că sunt în căutarea unui director de revistă și nu a durat mult până ce Victor VOINESCU m-a anunțat că a gasit ce căutam și chiar a doua zi a venit la mine cu inginer Doru PETRESCU, care s-a arătat dispus să scoatem o revistă. Am convenit cu Doru PETRESCU să-i asigur articolele necesare și el să scoată revista.


Am perfectat cu Doru PETRESCU contractul de scoatere a unei reviste cu „O SINGURA STRÂNGERE DE MÂNA”.


Şi astfel a apărut revista INSTALATORUL. Nu vreau să intru în detalii, dar trebuie să menționez că Doru PETRESCU a reușit să facă un parteneriat cu o firmă editorială austriacă BOHMAN și astfel Revista INSTATORUL a putut să apară fără întrerupere 23 de ani, până într-o zi, căci toate lucrurile se întâmplă într-o zi, când Doru PETRESCU mi-a spus: "Domnule Dumitrescu sunt aproape doi ani de când revista merge în pierdere. Abonamentele s-au redus la câteva sute, iar reclamele s-au redus pâna la 10 % din cât aveam în urmă cu 10 ani. Nu mai pot respecta contractul avut cu dumneavoastră „printr-o singura strângere de mână”."


Nu am cuvinte să-i multumesc lui Doru PETRESCU pentru tot ce a facut pentru revistă în cei 23 de ani de apariție. Îi port o stimă deosebită și dacă ar trebui să-i număr pe toți cei care în decursul timpului au sprijinit această asociaţie, Doru PETRESCU face parte din primii zece. Înca o dată „Doru PETRESCU îți mulțumesc din suflet pentru sprijinul acordat Asociației Inginerilor de Instalații din România, prin susținerea apariției Revistei INSTALATORUL timp de 23 de ani !”.


De nenumarate ori am declarat, ca fondator al revistelor de instalații, că acestea nu pot să dispară.


Dacă am putut să editez revistele de instalații chiar în vremurile cele mai vitrege, ca cele din 1982, astăzi nu se poate să nu apară chiar dacă ar trebui să le edităm noi membrii AIIR. Dar lucrurile nu sunt chiar așa de negre, Asociaţia Inginerilor de Instalații din România, are posibilitate să editeze o revistă. Consiliul Director al AIIR, a hotarât editarea unei noi reviste „REVISTA DE INSTALȚII”. Începând din anul 2015, din luna octombrie, a apărut numărul 1/2015 și în luna ianuarie 2016 numărul 2/2015 al „REVISTEI DE INSTALAȚII”. Dar și la acest nou început Doru PETRESCU a fost de acord ca primul număr al REVISTEI DE INSTALAȚII să apară ca număr pilot în numai 30 de exemplare, preluând numărul 4-5 al Revistei INSTALATORUL.Începând din 2016, REVISTA DE INSTALAȚII, a văzut din nou lumina tiparului, dar poate fi accesată și on-line pe siteul AIIR www.aiiro.ro.

 

Calendar Evenimente

Ianuarie 2022
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Parteneri

Sponsori

Publicatii

  • Reviste
  • Carti tehnice
  • Aerul si Apa