Newsletter
Stiri & Comunicate de presa
Conferinte
Produse inovante
Stiri & Comunicate presă
Calendarul de implementare a prevederilor EPBD4 nu este impactat de pachetele OMNIBUS!
Calendarul de implementare a prevederilor EPBD4
nu este impactat de pachetele OMNIBUS!
î
Vești importante! Calendarul de implementare a prevederilor EPBD4 (forma revizuită aprobată în mai 2024) nu este impactat de pachetele OMNIBUS. Clădirile rămân în centrul preocupărilor de implementare a tuturor masurilor din Green Deal, Renovation Wave și PowerEU.
Comisia Europeană a adoptat pachetele legislative „Omnibus” menite să simplifice normele UE și să sporească competitivitatea.
Aceste pachete au ca scop reducerea poverilor administrative cu cel puțin 25%, având o țintă de 35% pentru IMM-uri. Propunerile vizează raportarea în domeniul finanțelor durabile, diligența sustenabilă (due diligence), Taxonomia UE, Mecanismul de Ajustare la Frontieră pentru Carbon (CBAM) și programele europene de investiții. Dacă vor fi adoptate și implementate, se estimează că aceste propuneri vor genera economii anuale de 6,3 miliarde euro în costuri administrative și vor mobiliza 50 miliarde euro în investiții publice și private.
Principalele modificări includ:
Raportarea privind sustenabilitatea (CSRD și Taxonomia UE):
- Se urmărește excluderea a aproximativ 80% dintre companii din sfera de aplicare a Directivei privind raportarea corporativă de sustenabilitate (CSRD), concentrând obligațiile asupra celor mai mari companii, cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.
- Se dorește ca cerințele de raportare privind sustenabilitatea impuse marilor companii să nu transfere povara asupra companiilor mai mici din lanțurile lor valorice.
- Se propune amânarea cu doi ani (până în 2028) a cerințelor de raportare pentru companiile care se află deja în sfera CSRD și care ar fi trebuit să raporteze începând cu 2026 sau 2027.
- Se reduce povara raportării conform Taxonomiei UE, limitând obligațiile doar la cele mai mari companii (conform sferei directivei CSDDD), dar menținând posibilitatea raportării voluntare pentru alte companii mari ce vor intra sub incidența CSRD în viitor.
- Se va introduce opțiunea de raportare a activităților parțial aliniate cu Taxonomia UE, sprijinind astfel tranziția ecologică graduală a activităților economice.
- Se exceptează întreprinderile mari cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri netă sub 50 milioane euro care nu declară că activitățile lor sunt asociate cu activități economice considerate durabile din punct de vedere ecologic, conform Regulamentului privind Taxonomia. Astfel, se elimină costurile de conformare cu normele de raportare aferente Taxonomiei pentru aceste companii.
- Se elimină împuternicirea Comisiei de a adopta standarde de raportare privind sustenabilitatea specifice pe sectoare.
- Se elimină posibilitatea de trecere de la o cerință de asigurare limitată la una rezonabilă, oferind claritate că nu vor exista costuri suplimentare viitoare legate de auditul/validarea raportărilor pentru companiile aflate în sferă.
Diligența sustenabilă (CSDDD):Obligatorie pentru companiile cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.
- Vizează simplificarea cerințelor privind diligența sustenabilă pentru a evita complexitatea și costurile excesive. Cerințele sistematice se vor concentra asupra partenerilor direcți de afaceri.
- Se urmărește reducerea poverii administrative și a efectelor în lanț asupra IMM-urilor și companiilor mici și mijlocii, prin limitarea informațiilor ce pot fi solicitate de la acestea în cadrul cartografierii lanțului valoric.
- Se intenționează o armonizare mai mare a cerințelor pentru a asigura condiții egale pentru toate companiile din UE.
- Se elimină condițiile de răspundere civilă la nivelul UE, păstrând însă dreptul victimelor de a primi despăgubiri integrale pentru prejudiciile cauzate de nerespectarea obligațiilor.
- Se oferă companiilor mai mult timp pentru a se pregăti pentru noile cerințe, prin amânarea aplicării prevederilor referitoare la diligența sustenabilă pentru cele mai mari companii cu un an (până la 26 iulie 2028), în paralel cu devansarea adoptării ghidurilor de aplicare cu un an (până în iulie 2026).
Mecanismul de Ajustare la Frontieră pentru Carbon (CBAM):
- Se propune simplificarea regulilor pentru companiile care rămân în sfera CBAM, inclusiv cele referitoare la autorizarea declaratorilor CBAM și obligațiile acestora, cum ar fi calculul emisiilor încorporate și cerințele de raportare.
- Se dorește consolidarea pe termen lung a eficienței CBAM prin întărirea regulilor pentru a preveni eludarea și abuzurile.
Programele europene de investiții:
- Se propune facilitarea contribuțiilor statelor membre la aceste programe pentru a sprijini întreprinderile proprii și pentru a mobiliza investiții private.
- Se urmărește simplificarea cerințelor administrative pentru partenerii de implementare, intermediarii financiari și beneficiarii finali, în special IMM-urile.
- Se estimează că măsurile de simplificare propuse vor genera economii de costuri de aproximativ 350 milioane euro.
Aceste propuneri legislative vor fi înaintate Parlamentului European și Consiliului pentru analiză și adoptare.