Newsletter

Stiri & Comunicate de presa

18 mar 2024, ora 12:53
  Declarație comună privind EPBD revizuită   Noi, organizațiile subsemnate, ne [...]
21 dec 2023, ora 15:07
Revista Ingineria Instalațiilor nr. 4 / 2023   Vă invităm să consultați acest [...]
05 sep 2023, ora 16:31
AIIR are un nou Director Executiv   Șef Lucrări Dr.ing. Răzvan [...]
06 iul 2023, ora 16:18
Revista Ingineria Instalațiilor nr. 2/2023   Pe măsură ce ne confruntăm cu [...]
13 apr 2023, ora 14:11
REVISTA INGINERIA INSTALAȚIILOR nr. 1 / 2023      A apărut numărul 1/2023 [...]
15 feb 2023, ora 12:19
Invitație - Atelier regional de lucru BUS4RoBOOST 2 martie 2023, Hotel Europeca, [...]
15 feb 2023, ora 11:42
Auditorul energetic va decide dacă o clădire este sau nu ecologică   Noile [...]
19 ian 2023, ora 13:47
Cursuri SRI, LEVEL(s) și ENERG+   Promoție SRI & [...]
19 ian 2023, ora 10:47
Reglementarea tehnică Mc001/2022 și schimbarea de paradigmă în construirea [...]
23 dec 2022, ora 09:04
Revista Ingineria Instalațiilor nr. 4/2022     A apărut numărul 4/2022 [...]

Conferinte

Produse inovante

Stiri & Comunicate presă

‹ Inapoi la Stiri & Comunicate presă

REVIEW - Conferinta națională a inginerilor de instalatii, editia 57/2022


CONFERINȚA NAȚIONALĂ A INGINERILOR DE INSTALAȚII

EDIȚIA 57/2022, Brașov - REVIEW


 

A 57-a ediție a Conferinței Naționale a Inginerilor de Instalații din Romania a avut loc la Brașov, pe 13 și 14 octombrie 2022. La evenimentul organizat de AIIR cu sprijinul OAER, EPB Center, ASRO și U-CERT au participat peste 200 de persoane, inclusiv din mediul online.


Pe parcursul celor două zile au avut loc numeroase prezentări distribuite pe durata celor cinci sesiuni de lucrări. Alături de cadre universitare de la cele mai prestigioase universități tehnice din țară, au urcat la pupitrul conferinței și trei invitați speciali, Francis Allard, profesor la Universitatea La Rochelle din Franța, Jaap Hogeling redactor șef al REHVA Journal şi Manager pentru standardele internaționale ISSO și Andrei Lițiu, Director executiv – EPB Center.


Programul evenimentului a fost completat de prezentările sponsorilor, cărora le mulțumim și pe această cale pentru sprijinul acordat. De asemenea mulțumim tuturor participanților şi tuturor celor implicați în organizarea celei de-a 57-a ediții a Conferinței Naționale a Inginerilor de Instalații!

 

 


Evenimentul a fost deschis de Ioan Silviu Doboși, Președintele AIIR și de Ioan Tuns, Decanul Facultății de Construcții, UTBV. Au urmat discursurile președinților de filiale: Nicolae Iordan, AIIR Transilvania Brașov, Vasilică Ciocan, AIIR Moldova, Ioan Așchilean, AIIR Transilvania Cluj-Napoca, și Ștefan Dună AIIR Banat Timișoara. Ludmila Vîrlan, AIIRM și Președinții de onoare, Gheorghe Badea, AIIR Transilvania Cluj-Napoca şi Adrian Retezan, AIIR Banat Timișoara, au continuat prima parte a Conferinței Naționale a Inginerilor de Instalații, iar Cătălin Lungu, Președinte REHVA & AIIRFV a reprezentat Federația Europeană a Asociațiilor de Ingineri de Instalații HVAC. Cuvântul de încheiere al acestei secțiuni a aparținut Președintelui AIIR, Ioan Silviu Doboşi.


Prima sesiune de lucrări condusă de Ilica Năstase și Andrei Burlacu, a fost deschisă de profesor Francis Allard, Universitatea La Rochelle cu o scurtă prezentare a AICVF şi o discuție despre evoluția recentă a legislației franceze, de la performanța energetică la performanța de mediu a clădirilor, după care au urmat din partea sponsorilor: Sorin Ionescu, SC Aplind, Cornelyu Cristoiu, SC Amteh International, Andrei Agafița, Ecovent, Cătălin Pelin, Romstal care au discutat despre cogenerare de înaltă eficiență, creșterea producției și calității prin procese robotizate, soluții de ventilație cu recuperare de căldură pentru școli și grădinițe și acțiuni durabile, de cercetare și dezvoltare. Prima parte a fost încheiată de reprezentanții UTCN, Georgiana Corsiun și Carmen Mârza cu un studiu de caz referitor la eficiența energetică a unei case modulare cu anvelopă ecologică și de Ciprian Bacoţiu, Peter Kapalo, Constantin Cilibiu cu rularea unui simulator de echilibrare hidrică în Microsoft Excel.

 

 

 

A doua sesiune a fost moderată de Liviu Drughean și Marius Bălan și deschisă de Jaap Hogeling, redactor șef al REHVA Journal și Manager pentru standardele internaționale ISSO, care în cadrul U-CERT EPB Center Roadshow a vorbit despre valul de renovare EU Green Deal Fit for 55 până în 2030, Repower EU plan driver pentru revizuirea EPBD în 2022, şi dacă va fi afectată utilizarea setului de standarde EPB. Din partea sponsorilor au fost prezenți: Alina-Maria Sandu, Daikin SRL, cu o prezentare a VRV 5 cu recuperare de căldură ce reprezintă soluții moderne pentru decarbonizarea clădirilor comerciale, Cezar Cojocea a vorbit despre noua strategie Danfoss ESG, Gabriel Golumbeanu, Saint Gobain România a prezentat soluții sustenabile pentru realizarea canalelor de ventilație în construcții NZEB și Horațiu Başa, Testo România a adus în atenția participanților echipamente inteligente de măsurare pentru măsurări rapide și reducerea consumului de energie. Sesiunea a fost încheiată de Anca Voiculescu și Daniela Teodorescu, UTCB cu perspective legislative în domeniul securității la incendiu, P118 şi de Ioan Bistran, Cristina Marincu şi Silviana Brata cu prezentarea varaintei acutalizate a Doset-PEC, în conformitate cu Mc 0001.

 

După maratonul prezentărilor din prima zi, participanții la conferință au lăsat proiectele de instalații de o parte și s-au relaxat la o cină de gală cu preparate delicioase și muzică de dans.

 

 


A doua zi a conferinței a debutat cu o masa rotundă la care invitații: Orsolya Kövér - Consilierul Ministrului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Anca Ginavar - Director General, Direcția Generală Dezvoltare Teritoriala MLPDA, Iuliana Chilea - Director General ASRO, Radu Văcăreanu - Rector UTCB, Cristian Erbaşu - Președinte FPSC, Laurenţiu Plosceanu - Președinte ARACO, Ilie Vlaicu – Președinte ARA şi Dragoș Marcu - Președinte de Onoare AICPS, Sucursala București au dezbătut împreună cu cei prezenți Cadrul Normativ, Legislativ și de Standardizare din România şi implicarea AIIR în acest demers. Tot în cadrul acestei sesiuni europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele comisiei ITRE din cadrul Parlamentului European, a transmis un mesaj video.

 

În paralel cu masa rotundă, a avut loc și concursul studențesc AIIR la care au participat două echipe de la Universitatea Politehnica Timișoara, o echipă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi una de la Universitatea Transilvania din Brașov. Primul loc și dreptul de a participa anul viitor la REHVA Student Competition a revenit echipei din Timișoara alcătuită din Andrei Dună şi Diana Ţucu cu lucrarea „Clean and sustainable energy potential in the municipality of Timișoara using piezoelectric energy generators – GEMPT”.


A patra sesiune a conferinței a fost dedicată „Proiectului european U-CERT”, ce are ca temă „Generația următoare de Certificate de Performanță Energetică: conformarea clădirilor pentru tranziția energetică”. Cătălin Lungu, Președinte REHVA, AIIRFV & OAER, alături de Jaap Hogeling, redactor șef al REHVA Journal și Manager pentru standardele internaționale ISSO, Andrei Lițiu, Director executiv – EPB Center și Tiberiu Catalina, Vicepreședinte AIIRFV au adus în discuție importanța standardelor EPB și dezvoltarea unei metodologii convergente de calcul a CPE, setul de indicatori de performanță centrați pe utilizatori și integrați într-un CPE dinamic și setul de unelte de comparare și calcul pentru anexele naționale.

 


  


A cincea și totodată ultima sesiune a fost dedicată instalațiilor electrice. Mihaela Gușă, Schneider Electric, Petrică Mica Prundeanu, Elba, Monica-Mihaela Frangulea, UAUIM, Gabriel Tache, Eaton Romania, Cătălin Blîndu, ELBA și Gabriel Ispas, Anca Manolescu și Mihai Husch UTCB, au discutat despre cele mai noi tehnologii din domeniu, conformarea cu normele europene si actualizarea normelor I7, NP-061 și NP-062.


A 57-a ediție a Conferinței Naționale a Inginerilor de Instalații s-a încheiat cu prezentarea echipei și a proiectului care a câștigat Concursul Studențesc AIIR, și cu mesajul președintelui AIIR – Ioan Silviu Doboşi.

 

 

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag și anul viitor, pe 12 și 13 octombrie, la CNII 58!

 

Calendar Evenimente

Martie 2024
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Parteneri

Sponsori

Publicatii